«

»

jul 07

Corio Trail 2014

Afgelopen donderdag app’te Davy of ik zondag 6 juli mee ging naar de Corio Trail in Heerlen. Ik twijfelde een beetje want ik had de zondag ervoor net de Mont Blanc Marathon gelopen. Ik heb 6 jaar geleden 5 jaar in deze omgeving gewoond en ik ken het gebied op mijn duimpje. Ik heb er veel gelopen en bijzonder is dat Zoé in dit gebied is opgegroeid. Het leek me erg leuk om er nog eens te gaan lopen. En de benen?!, och ja, ik ga wel wandelen als het niet meer gaat! Zo gezegd zo gedaan: ik app’te Davy terug: “oke, ik ga mee, maar ik doe het rustig aan”! Aangezien dat net ook het idee van Davy was, hadden we een deal!

Een rustige start over een breed pad werd gevolgd door een mooi en pittig eerste stuk door het bos. Snel draaien en keren, heuvel op heuvel af. Concentratie, weer even wat meer kracht zetten, duwen…..….en net op dat moment staat Hein Schlösser foto’s te maken! Na meerdere trails en enkele mooie foto’s van zijn hand, herken ik hem meteen! Even later komen we nog zijn zoon Roel Schlösser tegen en ook Tinus Dewaide heeft zich al fotograferend in de struiken verstopt! TOP mannen, dat worden weer mooie plaatjes! Even later komen we ook nog Yvonne Silverentand tegen in de wei!

Foto: Hein Schlösser

Foto: Hein Schlösser

Foto: Yvonne Silverentand

Foto: Yvonne Silverentand

De trail gaat voor een groot deel door het natuurgebied Imstenraderbos, bestaande uit vnl. een oud bos, een dal, hellingbos, vele landschapselementen, heuvels, graslanden, holle wegen,struwelen, scheerhagen en hoogstamboomgaarden. Het is klimmen en dalen en na een uitdagende klim heb je vervolgens een adembenemend uitzicht over het dal en de stad. Vlakbij de stad en toch een gigantische wereld van verschil. Het is hier prachtig en ik denk deze “run” vaak terug aan de periode dat ik hier dagelijks met Zoé kwam. Het parcours bevat prachtige vergezichten en vele single tracks. De hoogteverschillen vallen mee (in vergelijk met de week ervoor) en de padden zijn goed beloopbaar met hier en daar een modderpoel. Na ongeveer 8 km verlaten we uiteindelijk het Imstenraderbos en vervolgt de route een weg door het veld richting Ubachsberg en Kunrade. Op de Kunderberg krijgen we een stuk vals plat van ruim 2 km voor onze kiezen. Die hakken er wel even in. Het lijkt niks maar het is even duwen. Vervolgens komen we via de Putberg weer terug in het Imstenraderbos. Daar krijgen we nog een mooie afsluiting; De muur (“the Wall”) waar je via touwen omhoog moet klauteren… Gaaaaaf!!

De finish is wat magertjes…… veel mensen zijn al binnen en de deelnemers hebben zich al behoorlijk verspreid. Onder het genot van een Radler hebben we nog even zitten kijken naar de binnenkomers achter ons en verbazen ons dat mensen die we onderweg hebben ingehaald al voor ons binnen zijn???!! Tja als je een beetje de weg weet……

De verzorgingsposten tijdens deze trail zijn trouwens goed verzorgd: beker loos en goed voorzien van allerlei versnaperingen; drop, tucjes, koek, water, cola, winegums, chocolade, banaan… noem maar op. Elke keer even tijd genomen voor een hapje en een drankje, niets tekort gekomen!

Corio08In tegenstelling tot vorige week in Chamonix was het aantal deelnemers niet zo heel erg groot. Ik hoorde pas later dat dit waarschijnlijk te maken had met de slechte berichten van vorig jaar waar veel lopers fout zijn gelopen vanwege sabotage van de route. Erg jammer, want het is een geweldig mooie trail in een prachtig mooi stukje Zuid Limburg.
Ik kan alleen maar uit deze ervaring spreken; de route was goed uitgepijld. Deze keer niet met linten maar met goed vastgemaakte gele bordjes. Het parcours was vrij compact en dan weet je van te voren dat er veel richtingsveranderingen in zitten. Tevens was het ook mogelijk om van te voren de GPX-file van de site te downloaden. Dus fout lopen was (als je goed voorbereid van start ging) bijna niet meer mogelijk. Tevens waren vrijwilligers onderweg die op de moeilijke punten mensen de juiste weg wezen.
Misschien nog een tip voor de organisatie: waar ik goede ervaringen mee heb is dat wanneer een richtingverandering word aangegeven, deze een paar meter verder op het parcours bevestigd word met een tweede bord. Zo weet je altijd dat je op de goede track zit.

Ondanks af en toe momenten van “pap in de benen” heb ik toch genoten van deze mooie trail. Het weer was goed, de omgeving was mooi, de route was uitdagend en het gezelschap was oke! Niets te klagen dus! Davy, bedankt dat je me hebt meegenomen en voor je fijne gezelschap!

Route 19km Corio Trail 2014

Route 19km Corio Trail 2014