«

»

feb 11

Een knieblessure met een staartje!

Op 6 mei 2015 maakte ik een onverwachte draaibeweging met mijn linkerknie.

Het onderzoek van de orthopeed in Zuyderland en de MRI-scan stelden vast dat mijn voorste kruisband was afgescheurd en dat ik behoorlijk kraakbeenletsel (graad 4) had aan de binnenkant van mijn knie.
Tja, en daar zit je dan… het is niet makkelijk, en helemaal niet als sportliefhebber. Ik ging van 12 uur sporten per week naar ampel 4 uurtjes. Ik had geen pijn, maar ik knakte telkens door mijn SM2015_2knie als ik even niet oplette. Angst en onzekerheid om door mijn knie te gaan namen toe en dat maakte sporten ineens niet meer leuk.

Het was wel duidelijk dat ik een voorste kruisband reconstructie nodig had, zodat ik uiteindelijk alles weer kan doen, ook qua sporten. Echter voordat deze operatie kon plaatsvinden moest ik eerst een andere operatie ondergaan waarbij het gat waar de plug van de vorige kruisbandreconstructie in had gezeten, gevuld moest worden. Dit moest vervolgens nog eens 3 maanden goed uitharden voordat hier weer een nieuwe kruisband op vastgezet kon worden. Tja en daar vervliegen je plannen voor een Ironman in 2015 EN 2016! Maar goed, ik had geen keuze en in die periode heb ik niet stilgezeten; ik deed elke dag oefeningen en fietste regelmatig. Belangrijk was om de periode voor de operatie te werken aan het versterken van de spieren rond de knie. Dat komt na de operatie beslist ten goede. Daarvoor ben ik met name gestart met EMS (Electro Muscle Stimulation). En dat laatste was een hele goede zet.06-01-2016

Omdat het een revisie VKR moest worden (15 jaar geleden was diezelfde kruisband al eens gescheurd) en omdat er kraakbeenletsel was moest ik een aangepast revalidatieproces gaan volgen. Daarvoor werd een speciale brace aangemeten die ik na de operatie 6 weken lang, 24 uur moet dragen.

29-11-2015_2De brace was ruim voor de operatie klaar en ik was de koning te rijk toen ik hoorde dat ik hiermee gerust kon hardlopen – ook voor de operatie!

Dat zeiden ze niet tegen dovemansoren. Het eerste wat ik deed was een proefloopje, gewoon een vlak kort stukje door de buurt. De loopaholics onder ons weten wellicht precies wat ik bedoel als ik zeg wat een geweldig fijn gevoel dat gaf. Er volgden nog vele loopjes en voor ik wist liep ik weer een halve marathon.
Inmiddels is de operatie achter de rug (6 januari 2016) en heb ik een nieuwe kruisband (Patella Bone Tendon Patella reconstructie) en is het kraakbeen middels icepicking gerepareerd. Ik heb nog 1 week te gaan met krukken en brace en dan kan ik weer langzaamaan gaan opbouwen. De eerste 6 weken is rust héél belangrijk, daarna gaat de revalidatie “écht” beginnen, nog 1 week dus! :-). Het herstel verloopt uitermate goed.