«

»

feb 28

Trail by the Sea

RouteEen half jaar geleden schreef ik me in voor de Trail by the Sea. 40 km hardlopen over het strand en door de duinen leek mij een prima voorbereiding voor de Mont Blanc marathon. (Zoals nog veel voorbereidende loopjes zullen volgen). Afgelopen zondag was het zover. Alleen vertrok ik ’s ochtends naar Renesse om mee te doen aan, volgens kenners, één van de zwaarste trails van Nederland. Ik kon me niet voorstellen dat er buiten Limburg nog zwaardere trails te lopen zijn. “Och, die paar heuveltjes in de duinen, dat is niks tegen de bergen hier in het Limburgse” dacht ik chauvinistisch. Nou daar ben ik achter gekomen…….

Na 2 uur rijden arriveerde ik bij strandpark de Zeeuwse Kust waar ik het startnummer kon ophalen.  Vanaf hier liepen we gezamenlijk richting strand alwaar de start was. Even na 12 uur volgde het startschot. De weersomstandigheden waren perfect; lekker zonnetje, ideale temperatuur en een stevig windje. De start op het strand ging eerst 4 kilometer tegen de wind in om vervolgens bij de eerstvolgende strandtent links af te buigen richting duinen.

Trail by the Seakl (61)Mijn Garmin analyserende was duidelijk dat ik er wel zin in had….Zonder enige moeite kon ik het tempo redelijk hoog houden. Ik bedacht dat ik daarmee al wat kon inlopen voor de momenten dat het ff niet zo hard ging. Niet altijd slim, maar ach op dat moment wist ik nog niet hoe zwaar het zou worden. Ook het eerste stuk door de duinen was nog goed te doen. Tja en net zo snel  je het strand afloopt, net zo snel kun je even later het strand weer oplopen om vervolgens ….jawel….. er weer af te lopen. Puur los zand! Je herkent het vast wel wanneer je na een dagje strand weer terug naar de auto loopt. Zwoegen door het mulle zand naar boven….. Soms was het gewoon niet te doen om hard te lopen.De route vervolgde zijn weg langs de rand van zompige “Vroongronden” richting eerste verzorgingspost. Daarna ging het via grind- en modderpaden naar de beruchte bunkers aan de rand van de “Zeepeduinen”, een prachtig gebied beheerd door Natuurmonumenten. Ik was er jaren geleden geweest samen met Boswachter Theo dus ik herkende er veel terug. De route doorkruist het gebied “Boswachterij Westenschouwen” van Staatsbosbeheer. Hier volgden enkele pittige beklimmingen en afdalingen, maar ook fantastische uitzichten. Het is een kriskras route door het ruwe bos.

Trail by the Sea kl(56)Trail by the Seakl (31)

 

 

 

 

 

 

 

Op het verste punt van het parcours gaan we even het bos uit om weer een stuk over het strand te gaan, daarna weer snel op weg door het bos, klimmend en dalend, richting volgende verzorgingspost.
Tot hier had ik nog steeds de hoop dat ik de finish kon halen binnen de 4,5 uur. Met een gemiddelde van net boven de 10 km/uur moest dat net kunnen. Maar na 25 km zakte het gemiddelde toch behoorlijk naar beneden. Het sterk afwisselende parcours met veel los zand, korte maar steile klimmetjes trokken mijn benen leeg. Het werd steeds moeilijker om vooruit te komen. Mijn Garmin heb ik vanaf dat moment maar gelaten voor wat het was, zaak was nu om de tocht succesvol uit te lopen. Och en de omgeving maakte veel goed. Een geweldige omgeving met zoveel natuurschoon en rust…..

Na de 25k verzorgingspost volgden de beruchte “Meeuwenduinen”, door  insiders ook wel het “Dodemanspad” genoemd! Hier heb ik echt afgezien. Het ging hier op- en af, door het mule zand, geen stukje harde bodem onder je voeten, constant duwen… Dat stuk richting strand duurde een eeuwigheid. Op het strand heb ik even bij kunnen komen, maar helaas maar voor kort. Na een paar km verlieten we weer het strand richting de duinen om over smalle duinpaadjes te lopen.
Even later weer via een hoge trap het strand op  richting Zeeuwse Kust. De tijd tikte maar verder, maar het kon me echt niet meer boeien. Ik rook de finish. Uiteindelijk heb ik een dikke 42,5 km gelopen in een tijd van 4:54 uur! Een complete Trail Marathon dus.

Na een warme kop thee en een goede maaltijd ben ik weer richting thuis vertrokken. Nog lang nadenkend over de geweldige mooie race. Want wat waar is, is waar: het was zwaar maar ondanks dat heb ik enorm genoten.