«

»

jan 31

Trailrunning, hype of passie

cfc8a639a252d332e383b24577da3ce1Waarom heeft de populariteit van trail running ineens zo’n boost gekregen? Waarom willen we dan ineens allemaal door de bergen en bossen rennen?  Is het omdat we zo graag hardlopen als een wilde man of vrouw? Voldoet het aan een oergevoel van bewegen zoals in onze oertijd als jagers?  Is daarom ineens Raw food en het Paleo of Oerdieet ook zo in opkomst? Of zijn we in ons vorig leven een klipgeit of een varken geweest waardoor we zo graag door de modder baggeren?

Ik kan alleen maar voor mezelf antwoorden, maar ik denk dat de antwoorden voor velen hetzelfde klinken: In de eerste plaats geniet ik van het gevoel van vrijheid. In onze huidige wereld waar alles moet en alles geregeld is, kan een tocht door bos en veld een verademing zijn; geen lawaai, geen stank, geen gezeur……..helemaal bij jezelf, alleen maar letten op de omgeving en verder lekker doen wat jij wilt! Wil je wandelen? dan wandel je, wil je rennen? dan ren je!.Wil je door water? doe dat dan, door de modder? niemand houd je tegen…niemand die zegt wat je wel en niet moet …heerlijk! Leef je uit en geniet! Geniet van de prachtige uitzichten, de kronkelende bospaadjes, de knollenvelden, de modder. Geniet van de ups en downs…! Ik vind daarbij het tempo van ondergeschikt belang, ik pas mijn tempo aan, aan de omgeving en aan de tijd dat ik wil lopen. Ik wil genieten, zien hoeveel moois de natuur te bieden heeft, voelen welk een rust de bossen uitstralen en genieten van de vele vergezichten. Geuren proeven en ruiken….geen race tegen de tijd in een grote stad, maar een strijd tegen jezelf en de natuurelementen.  En dat allemaal in een sublieme omgeving.

Als ik bovenstaande zo lees dan is er eigenlijk niet zo heel erg veel veranderd met 20 jaar geleden. Met hetzelfde gevoel, dezelfde beweegredenen en met net zoveel passie zocht ik vaker de bossen en velden op om me los te trekken van de alledaagse beslommeringen. Een verschil was er wel; ik liep op mijn gewone “straat”schoenen. Had een paar voor op de weg (de schone) en een paar voor in het veld (de vieze). Verder had ik een bidonnetje bij me wat ik ook wel eens meenam tijdens een lange wandeltocht. En dat was het! Naast lekker zittende kleding had ik niet veel meer nodig. Het verschilde niet zo heel veel van het gewone straatlopen.

Als ik nu zo om me heen kijk, en ook weer afgelopen zondag tijdens de Polar Bear Trail, lijkt trailrunning echt een vak apart te worden. Waar ik in het verleden maar 1 soort schoenen nodig heb, hebben de huidige “echte” trailers de keuze uit meerdere modellen; met GoreTex, zonder Gore-Tex, met dikke noppen, met dunne noppen, combi’s voor weg en het bos, voor de sneeuw, voor in de winter en om maar te zwijgen over barefoot running……Dit verschijnsel doet zich inmiddels ook voor bij kleding en de verschillende mogelijkheden voor bevoorrading van ten en drinken. Er bestaat niet één rugzak, nee voor elke afstand of soort trail is er wel een.

Op zich niks mis mee, de kennis en wetenschap over ”running on trails” heeft inmiddels een behoorlijke opmars gemaakt en natuurlijk spelen fabrikanten van hardloopspul daar slim op in. Er is immers grote vraag naar trailgerichte producten. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat in Frankrijk meer trailspul word verkocht dan in de witte gympen branche…..Zo vind je nergens een trailschoen, zo word je 2 jaar later overspoeld met allerlei merken en types. Er is bijna  nog meer keuze in trailschoenen dan in gewone loopschoenen.  Zelf ben ik  3 jaar geleden ook overgetapt op trailsloffen, het waren een van de eerste modellen die Brooks toen had en na 3 jaar ben ik toch ook wel weer blij met een paar nieuwe Salomon’s.  Ja en ook bij mij neemt de trailuitrusting steeds professionelere  vormen aan;  naast een paar S-LAB’s van Salomon heb ik ook een rugzakje van maar liefst 12 liter, een lampje om te trailen in het donker (want ook dat is erg spannend…!) een GPS-horloge en betrap ik me mezelf op de gedachten dat het wel handig zou zijn als ik ook een paar “speciale” schoenen had voor de echte modder zoals op het parcours van afgelopen zondag tijdens de Polar Bear Trail.